joi, 15 februarie 2018

Aluat intins pentru placinte


Pina acum, obisnuiam sa cumpar aluatul intins, gen filo, pentru ca era mai simplu,comod si nu trebuia sa "ma joc" cu aluatul. Dar, dupa ce am incercat aceasta reteta de aluat intins, nu mai indraznesc sa iau pe cel din comert :)
Atat de simplu, mereu reusit plus ca stii sigur ce pui!

Ingredintele sunt simple de tot si nimic cantarit:
0.5 l apa calduta
1 lingurita de sare
1 lingurita de otet de mere (este optional, dar am observant ca aluatul e mai elastic)
faina
(cat cuprinde- mereu ma indignam pe astfel de retet unde nu e specificat concret cantitatea de faina,dar forman aluatul, si adaugand cate putin faina,deja vedem cam cat merge pina nu se lipeste de maini)
ulei
umplutura preferata (brinza,cartofi,varza,bostan,visine etc)

Mod de preparare:
1. Intr-un bol destul de incapator, turnam apa calduta, adaugam sare si otet;
2. Incet incepem a incorpora faina de grau, pina formama aluatul ce nu se lipesc
te de maini- il acoperim cu in prosop si il lasam 15-20 min;
3. Taiem aluatul in partie egale (mie imi ies 8 bilute pentru placintele medii)- le lasam 10 min sa se "odihnesca";
4. Fiecare biluta o ungem cu in pic de ulei si le mai lasam sa se "odihneasca';
5. Ungem masa cu ulei, luam cate o biluta si o intindem cu in sucitor. Cream o foaie subtire si transparenta;
Nota: Chiar daca se mai poate "rupe" ,nu e grav, caci  cand o vom rasuci- se "acopera" gaurele.
6. Presuram umplutura pregatita in avans si se rasuceste foaia, forming in "melc";
7. Inainte de a pune la cuptor pe o foaie tapetata, se unge cu galbenus pentru a reda in aspect rumen.
8 Se vor coace cca 20-25 minute in cuptorul preincalzit la o temperature de 150 grade Celsius (asa e la cuptorul meu) sau pina ajung sa aiba in aspect rumenit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu