sâmbătă, 2 decembrie 2017

Zefire


Am facut-o si pe asta! Zefire..cele mai pufoase,cele mai delicate zefire... Nu e chiar atat de greu precum at parea, trebuie doar dorinta si insistenta,cum am avut eu :)

Ingrediente (pentru aproximativ 25 de zefire, marime medie):
2-3 mere
100 gr + 200 gr zahar (pentru piure si pentru sirop)
1 albus
75 ml apa
5 gr agar agar
zahar pudra
pumusoare (ex. affine/mure etc) - sunt optionale, dar daca le folosim, ar putea da o culoare frumoasa zefirelor
saculet de patiserie
Mod de preparare:
1. Merele spalate le taiem in jumatati si le curatim de cotor,codita si le punem intr-un vas. 
Le coacem in cuptor cca 20 min la temp. de 180 gr C
2. Daca avem pomusoare, le fierbem in cratita cam 2-3 min si le maruntim cu in blender;
3. Dupa ce s-au copt merele, cu ajutorul unui blender le facem piure;
4. Acest amestec il trecem prin sita marunta si cantarim 100 gr de piure de  mere si 25 gr de piure de pomusoare (sau 125 gr de piure de mere curat)
5. Piureul obtinut il amestecam cu 100 gr de zahar si il fierbem cateva minute pina zaharul se topeste;
Amestecul obtinut il lasam de o parte sa se raceasca;

6. Intre timp, luam o cratita cu 75 ml apa, adaugam 200 gr zahar si 5 gr de agar agar- dam in fiert pina la 110 gr C (eu nu am termometru si in acest caz urmarim ca siropul ca surge de pe lingura ca o ata subtire subtire)- il lasam sa se racoreasca usor;
7. Piureul racit il mixam cu 1 albus mai intai cu viteza mica,apoi ridicam viteza- pina se obtine o crema lucioasa ca la bezea;
8. Usurel turnam siropul, mixerul nu se opreste. Se mai mixeaza inca cateva minute;
9.Dupa ce este gata, cu o lingura usor umplem saculetul de patisserie si pe o foiaie de copt aranjam zefirele.
10. Dupa ce sunt uscate (peste minim 8 ore) se presoara zahar pudra peste ele si se unesc partile.

! Se fac zefirele cu numar par ca sa-si gaseasca fiecare jumatatea :)
!! Zefirele se usuca la temperature camerei. Cel mai bine sa lasam pe noapte (si tentative mai putina este :))


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu